Coachtraject Paardencoaching

Misschien denk je: 'Paardencoaching? Wat moet ik me dáár nou weer bij voorstellen? Lijkt me nogal zweverig. Als ik me wil laten begeleiden door een coach bij het oplossen van mijn probleem, wat doet dat paard er dan bij?' 

Als je de uitleg hieronder hebt gelezen dan zal je begrijpen dat in een coachtraject paardencoaching juist het paard voor jou de grootste toegevoegde waarde zal zijn om helemaal zelf de oorzaak van en de oplossing voor je probleem te achterhalen. En zweverig is het zeker niet. Want tijdens de coachsessies wordt weinig gepraat en is het vooral fysiek bezig zijn. Niet binnen muren, maar in de buitenlucht, midden in de natuur, bij weer of geen weer.  Als je dan fysiek bezig bent en er staat een flinke wind en de regen striemt in je gezicht, is daar niks zweverigs aan. Eerder heel basic en down to earth. 

Waarom schakelen we bij het coachen van mensen de hulp van een paard (of paarden) in?

Een paard is naast een kuddedier van oorsprong ook een prooidier. Voor een paard als prooidier wordt het niet met zichzelf en met de ander in de kudde in balans zijn als niet veilig gevoeld. De seinen staan op roodDit leidt, als er gevaar dreigt en er gevlucht moet worden, tot grote chaos en het verspillen van energie, met alle gevolgen van dien. Voor paarden is het met zichzelf en met de ander in de kudde in balans zijn, dus van levensbelang. Dat maakt ze zeer gevoelig voor hoe kuddeleden zich gedragen en wat er in hen omgaat, of dat nou een paard of een mens is, maakt niet uit.

 

Een kuddegenoot die a denkt, b voelt en c doet is niet veilig (uit balans) en paarden zullen dan ook altijd in het belang van de kudde – ieder op een eigen manier – een directe reactie hierop vertonen. En ze vertonen direct weer een reactie als een kuddegenoot a denkt, voelt en doet (de kuddegenoot is in balans). De seinen staan  op groenEen paard is dus veel meer dan een mens in staat om direct te reageren op alles wat niet wordt gezegd, maar wat er wel toe doet (gedragingen, gevoelens, emoties). En precies van deze indrukwekkende kwaliteit van het paard wordt tijdens een coachtraject paardencoaching gebruik gemaakt.

Hoe werkt een coachtraject paardencoaching in de praktijk bij In2 Equine Coach?

Een coachtraject paardencoaching bestaat uit 6 coachsessies (voorafgegaan door een oriëntatiesessie; zie pagina Aanbod), waarin een aantal fases worden doorlopen. Ik geef je in het uitklapmenu hieronder alleen een indruk hiervan, want de fases inhoudelijk uitschrijven betekent nogal wat tekst waar niemand op zit te wachten. En het moet natuurlijk ook wel een open vraag voor je blijven, zodat je het coachtraject niet met bepaalde verwachtingen en aannames ingaat, maar juist ook om het coachtraject intenser te kunnen beleven. Elk coachtraject verloopt anders, omdat elke persoon die eraan deelneemt anders is. Mijn uitgangspunt als Equine assisted coach is je een persoonsgericht en voor mens en dier veilig coachtraject te bieden, waarin jij je gevoel laat spreken en bepaalt wat je wel en wat je niet wilt.  En als dat goed is voor jou, zal ik de fases daar inhoudelijk op afstemmen. 

De fases van een coachtrajact paardencoaching

FASE 1 KENNISMAKEN & VERKENNEN
1e coachsessie

Staat in het teken van de omgeving, de natuur, de rust op je in laten werken. Kennismaken en in contact zijn met elkaar. Openstaan voor alles wat zich aandient in het hier en nu. De verschillende aspecten van je hulpvraag verkennen (onder andere: De vraag achter de vraag. Waar wil je naartoe?), waardoor je meer inzicht krijgt in je hulpvraag.

 

FASE 2 ONDER ZOEKEN
2e coachsessie

Staat in het teken van het verder onderzoeken van je hulpvraag (onder andere: Waar komt het vandaan? Waar en wanneer heb ik er last van? Wie is of zijn erbij betrokken?) waardoor je inzicht krijgt in je hulpvraag en misschien al een klein beetje de oplossing ervan aan de horizon ziet gloren.

 

FASE 3 OPLOSSINGSENERGIE AANBOREN
3e coachsessie

Staat in het teken van onder andere de vragen: Hoe zou ik het anders willen doen en wat zijn de mogelijkheden? Wat kan ik anders doen (gedrag) en hoe kan ik er op een andere manier mee omgaan (gevoel)? Wat zijn de consequenties en wat doet dat met mijn omgeving?

 

FASE 4 LEREN: EXPERIMENTEREN, OEFENEN, TOEPASSEN
4e Coachsessie

In deze fase ga je aan de slag om de gewenste veranderingen tot stand te brengen. Je gaat je repertoire uitbreiden met nieuw gedrag waardoor er nieuwe inzichten en keuzemogelijkheden ontstaan. Oud gedrag is overigens niet fout of verkeerd, alleen het dient niet (meer).

 

FASE 5 VERANKEREN
5e en 6e coachsessie

Als je de oplossing hebt gevonden en ontdekt hebt wat voor jou het beste werkt, ga je dit nieuw verworven inzicht en gedrag verankeren.
Het pad dat je gewend bent te lopen is breed en uitgesleten omdat je het vele malen, zonder dat je erbij stil staat, beloopt.
Het nieuw verworven inzicht en gedrag is nu nog een smal paadje en door bewust te kiezen voor het smalle paadje en het regelmatig te belopen, zal het smalle paadje steeds breder worden en het oude pad zal tegelijkertijd en langzamerhand steeds minder breed worden.
Het risico dat weer op de automatische piloot wordt overgegaan en het oude vertrouwde pad weer belopen wordt, moet zo veel als mogelijk verkleind worden. Daarom ga je het steeds bewust kiezen voor het nieuwe pad verankeren. Dat kost tijd en is niet met 1 coachsessie gebeurd. Daar heb je minstens 2 coachsessies voor nodig om er in je dagelijks leven mee verder te kunnen gaan.
Het lopen van het het nieuwe pad moet geoefend worden, om het je eigen te kunnen maken, je gaat als het ware conditie opbouwen. Met daarbij steeds de vraag: Hoe is het nu? Ben ik weer, zonder dat ik daar erg in had, het oude pad aan het belopen? Of loop ik op het nieuwe pad en is mijn hoofd en hart in overeenstemming met elkaar?

Is het laatste aan het einde van de 6e coachsessie het geval, dan wordt het in het dagelijks leven bewust kiezen voor het nieuwe pad uiteindelijk een onbewust deel van jezelf.

Van belang om te weten is dat er, naast activiteiten met het paard,  tijdens bepaalde fases/coachsessies ook andere coachmethoden kunnen worden geïntrigeerd. Uiteraard altijd in jouw belang en in overleg. Op de pagina Andere coachmethoden lees je welke coachmethoden dat kunnen zijn. 

Wat moet ik me bij activiteiten met het paard voorstellen?

De coachsessies zijn altijd in de buitenlucht, in de natuur, weer of geen weer, in de paardenbak/of in de wei bij V.O.F. Vijverberg te Strijen, in de Hoeksche Waard. De locatie is landelijk gelegen en ligt te midden van een prachtige natuur. Dat is niet zomaar. De natuur is een inspirerende en tegelijk rustgevende ruimte, waarin je makkelijker verbinding maakt met jezelf en de anderen in je nabijheid (met mijn paard Shamal en mij)  en waar je kunt zijn en doen en waar weinig wordt gepraat.

Als jij en ik een voet in de paardenbak/wei  zetten waarin Shamal aanwezig is, dan maken  we meteen onderdeel uit van de kudde. Of je nou een paard of een mens bent, dat interesseert hem helemaal niet

Het doen bestaat eruit dat ik je vraag een  activiteit met Shamal uit te voeren. Bijvoorbeeld simpelweg Shamal observeren terwijl hij zich vrij in de ruimte beweegt. Of contact maken met hem door naast hem te gaan staan en een hand op zijn hals te leggen. Of hem een halster om te doen en een rondje met hem te lopen.

Of door bij een activiteit met het paard, attributen (bijvoorbeeld pluche beesten, hoepels, zachte buigzame buizen, pionnen) in te zetten, die metafoor kunnen staan voor je hulpvraag. Daarbij bepaal jij steeds zelf je grenzen. Wat je niet wilt, doen we niet. Doen we wat anders.

Het zijn bestaat eruit dat je uit je comfortzone stapt en bereid bent je kwetsbaar en open op te stellen, zodat je in alle rust in contact kan treden met Shamal en jezelf en kan ervaren wat er gebeurt. 

Omdat zijn leven ervan afhangt, is zijn instinctieve wens dat je gewoon jezelf bent. Ben je dat, dan zal hij daar direct op reageren. Ben je dat niet, je denkt a, voelt b en doet c, dan zal hij daar ook een directe reactie op vertonen. Want het zijn juist de reacties van Shamal die boven water halen wat niet wordt gezegd, maar wat er wel toe doet (gedragingen, gedachten, gevoelens, emoties). Ik ben dichtbij als je een activiteit met Shamal uitvoert. Ik observeer en houd tegelijkertijd jouw veiligheid en die van Shamal in de gaten. Na iedere activiteit is er ruimte voor een korte nabespreking waarin we jouw ervaringen, mijn observaties en hoe je verder wilt gaan, met elkaar delen.

Lees meer

Een sessie paardencoaching kan emotioneel zijn. Omdat er bijvoorbeeld erkenning is voor een probleem dat al lang speelt, of doordat je dingen uitspreekt, waardoor de situatie ook weer ontspant en het paard je vertrouwen geeft.

Dit leidt er als vanzelf toe dat je, mede doordat we jouw ervaringen en mijn observaties met elkaar delen en door mijn open vraagstelling, zelf bedenkt welke dezelfde activiteiten je nog nog een keer, maar dan anders en welke nieuwe activiteiten, je ter plekke met Shamal wilt uitvoeren. En door de reacties van Shamal op je gedrag en (on)bewuste gedachten, gevoelens, emoties, word je je ook als vanzelf bewust van oude patronen en overtuigingen. Door deze bewustwording ontstaat er ruimte en, wederom als vanzelf, ontdek je nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden die voor jou werken.

Paarden zijn bij dit alles zeer vergevingsgezind en zullen je in het hier en nu en steeds opnieuw open tegemoet treden, altijd bereid de relatie aan te gaan. Contact met de ander in de kudde waarborgt immers de veiligheid. En paarden zijn oordeelloos, het tegenovergestelde van de mens die dat bewust of onbewust juist niet is. Deze gegarandeerde oordeelloosheid creëert een emotioneel veilige omgeving, waarin je je gemakkelijk kan openstellen voor zelfonderzoek.

De authentieke paard-mens-relatie kan daarbij niet alleen een krachtige reflectie op jezelf en de wijze waarop je je verhoudt tot de ander(en) bieden, maar heeft vaak ook een krachtige helende werking. Paardencoachsessies werken lang na en worden daarom vaak als bijzonder en indrukwekkend ervaren.

 

De rol van de coach

Jij, ik en Shamal, vormen tijdens coachsessies een team en we werken samen op basis van gelijkwaardigheid. Ik geef je geen aanwijzingen of advies over hoe je moet denken, voelen en doen.

Hoe ik denk, voel en doe, is niet hoe jij denkt, voelt en doet en dat hóef ik ook niet te weten. Jij, Shamal en ik gaan samen op zoek naar wat jij wilt, met als doel dat jij jezelf leert kennen en je eigen mogelijkheden leert benutten: ‘I don’t know …. let’s find out!

Ik doe dat zonder oordeel, met een open, respectvolle en positieve houding. Door niet constant met jou te ‘praten over’, maar juist door samen midden in de natuur te zijn en op een leuke, speelse manier te doen (activiteiten). ‘Geen woorden, maar paarden!

Het is vooral het proces van jou en Shamal zijn gang laten gaan. Met lol, plezier, af en toe een traan. Waar nodig ondersteun ik je door condities te creëren voor een zo zelfstandig mogelijke en op jouw hulpvraag gerichte uitvoering van activiteiten. Ik leg geen vastgestelde richting op en je moet niks. Behalve als jouw veiligheid of die van Shamal in het geding is.

Kortom, in een omgeving waar je (fysieke en emotionele) privacy en veiligheid gewaarborgd is, zijn ik en Shamal er voor jou en kun je, omdat jij dat wilt, je openstellen om in samenwerking met ons te komen tot wie je wilt zijn.

Wil je tijdens een oriëntatiesessie (geheel vrijblijvend en kosteloos) met mij van gedachten wisselen of een coachtraject paardencoaching van betekenis voor jou kan zijn? Op de pagina Contact lees je hoe we tot een afspraak voor een oriëntatiesessie kunnen komen.

Foto's op deze pagina zijn gemaakt door Lisette Janse, zevendezintuig.net.