Misschien denk je: 'Paardencoaching? Wat moet ik me dáár nou weer bij voorstellen? Lijkt me nogal zweverig. Als ik me wil laten begeleiden door een coach bij het oplossen van mijn probleem, wat doet dat paard er dan bij?'
Als je de uitleg hieronder hebt gelezen dan zal je begrijpen dat in een coachtraject paardencoaching juist het paard voor jou de grootste toegevoegde waarde zal zijn om helemaal zelf de oorzaak van en de oplossing voor je probleem te achterhalen. En zweverig is het zeker niet. Want tijdens de coachsessies wordt weinig gepraat en is het vooral fysiek bezig zijn. Niet binnen muren, maar in de buitenlucht, midden in de natuur, bij weer of geen weer. Als je dan fysiek bezig bent en er staat een flinke wind en de regen striemt in je gezicht, is daar niks zweverigs aan. Eerder heel basic en down to earth.
Waarom schakelen we bij het coachen van mensen de hulp van een paard (of paarden) in?
Een paard is naast een kuddedier van oorsprong ook een prooidier. Voor een paard als prooidier wordt het niet met zichzelf en met de ander in de kudde in balans zijn als niet veilig gevoeld. De seinen staan op rood! Dit leidt, als er gevaar dreigt en er gevlucht moet worden, tot grote chaos en het verspillen van energie, met alle gevolgen van dien. Voor paarden is het met zichzelf en met de ander in de kudde in balans zijn, dus van levensbelang. Dat maakt ze zeer gevoelig voor hoe kuddeleden zich gedragen en wat er in hen omgaat, of dat nou een paard of een mens is, maakt niet uit.
Een kuddegenoot die a denkt, b voelt en c doet is niet veilig (uit balans) en paarden zullen dan ook altijd in het belang van de kudde – ieder op een eigen manier – een directe reactie hierop vertonen. En ze vertonen direct weer een reactie als een kuddegenoot a denkt, voelt en doet (de kuddegenoot is in balans). De seinen staan op groen. Een paard is dus veel meer dan een mens in staat om direct te reageren op alles wat niet wordt gezegd, maar wat er wel toe doet (gedragingen, gevoelens, emoties). En precies van deze indrukwekkende kwaliteit van het paard wordt tijdens een coachtraject paardencoaching gebruik gemaakt.
Hoe werkt een coachtraject paardencoaching in de praktijk bij In2 Equine Coach?
Een coachtraject paardencoaching bestaat uit 6 coachsessies (voorafgegaan door een oriëntatiesessie; zie pagina Aanbod), waarin een aantal fases worden doorlopen. Ik geef je in het uitklapmenu hieronder alleen een indruk hiervan, want de fases inhoudelijk uitschrijven betekent nogal wat tekst waar niemand op zit te wachten. En het moet natuurlijk ook wel een open vraag voor je blijven, zodat je het coachtraject niet met bepaalde verwachtingen en aannames ingaat, maar juist ook om het coachtraject intenser te kunnen beleven. Elk coachtraject verloopt anders, omdat elke persoon die eraan deelneemt anders is. Mijn uitgangspunt als Equine assisted coach is je een persoonsgericht en voor mens en dier veilig coachtraject te bieden, waarin jij je gevoel laat spreken en bepaalt wat je wel en wat je niet wilt. En als dat goed is voor jou, zal ik de fases daar inhoudelijk op afstemmen.
Van belang om te weten is dat er, naast activiteiten met het paard, tijdens bepaalde fases/coachsessies ook andere coachmethoden kunnen worden geïntrigeerd. Uiteraard altijd in jouw belang en in overleg. Op de pagina Andere coachmethoden lees je welke coachmethoden dat kunnen zijn.
Wat moet ik me bij activiteiten met het paard voorstellen?
De coachsessies zijn altijd in de buitenlucht, in de natuur, weer of geen weer, in de paardenbak/of in de wei bij V.O.F. Vijverberg te Strijen, in de Hoeksche Waard. De locatie is landelijk gelegen en ligt te midden van een prachtige natuur. Dat is niet zomaar. De natuur is een inspirerende en tegelijk rustgevende ruimte, waarin je makkelijker verbinding maakt met jezelf en de anderen in je nabijheid (met mijn paard Shamal en mij) en waar je kunt zijn en doen en waar weinig wordt gepraat.
Als jij en ik een voet in de paardenbak/wei zetten waarin Shamal aanwezig is, dan maken we meteen onderdeel uit van de kudde. Of je nou een paard of een mens bent, dat interesseert hem helemaal niet
Het doen bestaat eruit dat ik je vraag een activiteit met Shamal uit te voeren. Bijvoorbeeld simpelweg Shamal observeren terwijl hij zich vrij in de ruimte beweegt. Of contact maken met hem door naast hem te gaan staan en een hand op zijn hals te leggen. Of hem een halster om te doen en een rondje met hem te lopen.
Of door bij een activiteit met het paard, attributen (bijvoorbeeld pluche beesten, hoepels, zachte buigzame buizen, pionnen) in te zetten, die metafoor kunnen staan voor je hulpvraag. Daarbij bepaal jij steeds zelf je grenzen. Wat je niet wilt, doen we niet. Doen we wat anders.
Het zijn bestaat eruit dat je uit je comfortzone stapt en bereid bent je kwetsbaar en open op te stellen, zodat je in alle rust in contact kan treden met Shamal en jezelf en kan ervaren wat er gebeurt.
Omdat zijn leven ervan afhangt, is zijn instinctieve wens dat je gewoon jezelf bent. Ben je dat, dan zal hij daar direct op reageren. Ben je dat niet, je denkt a, voelt b en doet c, dan zal hij daar ook een directe reactie op vertonen. Want het zijn juist de reacties van Shamal die boven water halen wat niet wordt gezegd, maar wat er wel toe doet (gedragingen, gedachten, gevoelens, emoties). Ik ben dichtbij als je een activiteit met Shamal uitvoert. Ik observeer en houd tegelijkertijd jouw veiligheid en die van Shamal in de gaten. Na iedere activiteit is er ruimte voor een korte nabespreking waarin we jouw ervaringen, mijn observaties en hoe je verder wilt gaan, met elkaar delen.
Wil je tijdens een oriëntatiesessie (geheel vrijblijvend en kosteloos) met mij van gedachten wisselen of een coachtraject paardencoaching van betekenis voor jou kan zijn? Op de pagina Contact lees je hoe we tot een afspraak voor een oriëntatiesessie kunnen komen.
Foto's op deze pagina zijn gemaakt door Lisette Janse, zevendezintuig.net.