Foto gemaakt door Lisette Janse, zevendezintuig.net.

Andere coachmethoden

Onderstaand een overzicht van andere coachmethoden die geïntegreerd kunnen worden in een coachtraject paardencoaching

Welke andere coachmethoden in een coachtraject paardencoaching geïntegreerd worden is persoons- en hulpvraagafhankelijk.

Ook in themacoachsessies met paard kunnen andere coachmethoden geïntegreerd worden. Dit zijn alleen de methoden Geleide meditatie, Mindfulness en Ademhalingsoefeningen

Systemisch werken

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen, patronen vinden hun oor-sprong in de systemen (families, school, vriendenkring) waarin we zijn opgegroeid.

Lees meer

Vandaaruit hebben we, vaak uit loyaliteit, beperkende overtuigingen, gedragingen en patronen meegenomen, die je in je huidige leven weer tegenkomt binnen nieuwe systemen, zoals je relatie of je werk, en bepalen ze (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je het zo doet. 

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een bepaald systeem en je verhouding met de ander(en) in dat systeem.

Je kunt bijvoorbeeld ervaren waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert jouw denkwijze over iets naar voren te brengen in een team op je werk.

Of waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert om bijvoorbeeld een vertrouwensband met je relatie op te bouwen.

Een voorbeeld systemisch werken in geval van het systeem team.

Bij systemisch werken maak je gebruik van attributen die je in de ruimte plaatst. Die attributen kunnen knuffels zijn, of pionnen, (paarden)poppetjes, eigenlijk kun je van alles gebruiken. 'In de ruimte' kan in een weiland zijn, of in het bos, of in de paardenbak bij Shamal. De attributen stellen jij en de anderen personen in het systeem team voor.

Alleen al door de attributen doordacht en met intentie in de ruimte neer te zetten en dat van een afstandje te bekijken, roepen de attributen gedachten, gedragingen, gevoelens en emoties op.

Door te ervaren, al dan niet met behulp van de open vragen van de coach, wat zichtbaar wordt, kunnen zich verplaatsingen van de attributen aandienen. Dit op zich geeft lucht en inzicht, waardoor er op een andere manier naar een situatie of probleem gekeken gaat worden en dus perspectief biedt om verder te gaan.

Heart Q

Bij deze coachmethode leer je de communicatie tussen je hart en je hersenen te verbeteren en het lichaam in een autonome (zelfsturende) balans te brengen.

Lees meer

Onbewust hebben hart en hersenen een grote invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een schrikreactie: als je schrikt wordt dit in je hersenen geregistreerd en als gevolg daarvan gaat je hart sneller kloppen. Het hart past zich dus aan op basis van de signalen in je hersenen.

Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. We noemen deze variatie: hartslag variabiliteit (HRV). Deze variatie in je hartslag toont aan dat je hart zich goed aanpast aan de omstandigheden die er zijn.

Deze hartslag variabiliteit wordt ook wel gezien als een belangrijke indicatie van je fitheid. Hoe het patroon van onze hartslag eruit ziet, geeft de mate van coherentie weer. Als we ontspannen zijn en rustig in- en uitademen, dan is er een hoge hartcoherentie. Wanneer we gestrest zijn, gejaagd of ons onprettig voelen is onze hartcoherentie laag. 

Hartcoherentie heeft invloed op hoe je functioneert op emotioneel en cognitief gebied.

Psychische klachten zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie. Door verstoringen in de ademhaling op te heffen kan je het zelfherstellend vermogen vergroten. Heb je last van stress? Dan is er sprake van een lage hartcoherentie.

Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning is er sprake van chronische stress of spanning, een ongezonde variant van stress waardoor je last kunt krijgen van lichamelijke klachten.

Ook psychische klachten kunnen een negatieve invloed hebben op jouw hartcoherentie.

Door middel van training kan je de communicatie beïnvloeden.

Wil je meer lezen over de methode die ik gebruik? Alle (wetenschappelijk onderbouwde) informatie hierover kun je vinden op www.hartfocus.nl

Coachen van het autonome zenuwstelsel

Deze coachmethode helpt je veerkracht te vergroten en om de relatie tussen stress en klachten op een dieper niveau (beter) te begrijpen. 

Lees meer

Deze coachmethode is gebaseerd op de Polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges,

Ons autonome (zelfsturend) zenuwstelsel regelt automatisch onze lichaamstemperatuur, het immuunsysteem, de spijsvetering, ademhaling, bloeddruk en hartslag. Je hoeft bijvoorbeeld geen bewuste aandacht te geven aan het hart om het te laten kloppen.

Het autonome zenuwstelsel is (evolutionair) opgebouwd om je veerkrachtig aan een veranderende wereld aan te kunnen passen.

Langdurige of chronische stress kan ervoor zorgen  dat de basisinstellingen in het autonome zenuwstelsel veranderen, waardoor je chronische klachten of zelfs hartklachten kan ontwikkelen. Je ervaart vaak heftige en extreme autonome responsen die een weerslag hebben op je vermogen om jezelf te reguleren en je veilig te voelen in relaties.

Coachen van het autonome zenuwstelsel is een effectieve manier voor het werken met de reactie op traumatische ervaringen en chronische klachten, zowel fysiek als psychisch. Alsook voor mensen met een gevoeliger of overgevoelig zenuwstelsel,

Voice Dialogue

Deze coachmethode brengt je meer bewustzijn over de verschillende kanten van je persoonlijkheid en het waarderen van al die kanten van jezelf.

Lees meer

Deze methode gaat ervan uit dat tijdens de ontwikkeling van je persoonlijkheid vanaf je geboorte, bepaalde kanten van je persoonlijkheid groter zijn geworden omdat ze helpend zijn geweest om te (over)leven en dat andere kanten die niet helpend zijn geweest naar de achtergrond zijn verdwenen. De kanten die naar de achtergrond zijn verdwenen kan je gaan missen omdat je ze in bepaalde situaties in je leven niet weet in te zetten.

Voice Dialogue brengt je meer bewustzijn over de verschillende kanten van je persoonlijkheid en het waarderen van al die kanten van jezelf. Je leert je persoonlijkheid beter begrijpen, accepteren en je leert kiezen welk kant van je persoonlijkheid je wanneer in kan zetten en welke kant wanneer even moet dimmen. Dat leidt tot groei en persoonlijke ontwikkeling.

Mindfulness

Het sleutelwoord van mindfulness is ‘Opmerken’. Je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf.

Lees meer

Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden.

Wanneer je je aandacht kunt sturen, kun je ook afstand nemen van onprettige of chaotische gedachten. Je leert anders om te gaan met onbehulpzame gedachtepatronen. Je wordt rustiger.

Geleide meditatie

Geleide meditatie is een vorm van mediteren waarbij je begeleid wordt door ankerpunten zoals ademhaling, een stem, muziek of een beeld.

Lees meer

Tijdens een geleide meditatie leg je de focus op het hier en nu. Dat kan een hele uitdaging zijn omdat de verleiding groot is de gedachten naar elders te laten afdwalen.

Ademhalingsoefeningen

Dit zijn oefeningen waarbij je leert om anders te ademen, bijvoorbeeld dieper of rustiger. Een voorbeeld van zo’n oefening is de buikademhaling.

Lees meer

Er zijn ook ademhalingsoefeningen die je helpen om in het hier en nu te komen. Bijvoorbeeld de oefening '3 minuten ademruimte'. Bij deze oefening observeer je hoe je jezelf voelt  Zo kun je de tijd nemen om bewust te reageren, in plaats van je te laten leiden door prikkels en emoties.